little pavlova

dimasak oleh : tukang masak amatur
komen oleh tukang masak : bole la tahan (walaupun ada sikit muak sbb manis+manis+manis)
komen oleh tukang makan : sedap! sedaplah! sedap betul! (eleh amek hati la tu!)

mari saksikan aksi2 membuat dan memusnahkan pavlova itu..heheh..

lupa nk snap gambo masa tgh buat adunan..mak kata mcm meringue je..ntah..yg aku tau resepi aku amek kt internet ni namanya pavlova..apo2 jelah mak..
bahan2 yg digunakan senang je..sbb bahan2 nye semua mmg asas yg ada kt rumah.. 4putih telur dipukul guna mixer sampai kembang betul takde langsung eccair..semua bui halus..masukkan 1cawan gula kastor sesududemisesudu..adunan akan makin likat..sampaikan takkan terkeluar kalau kita terbalikkan bowl tu..aku dh buat magic td..heheh..pastu masukkan 3sudu kecil tepung jagung dan 1sudubesar cuka masakan..kacau lg biar sebati..pastu letak atas dulang oven yg dh alas ngn kertas..bakar 50mnt..suhu 140-150degreecelcius..pastu makan ngn cheese topping/cream topping/ice-cream + buah2buahan yg lembut..cth mcm kiwi, strawberry,peach dll..sekian..

gebu mcm awan!
kasi shape yg anda suka..leper2kan guna pisau cake je secret resepi je sbb mls nk punggah barang2 baking..

bhgn tepi kasi groove sket supaya takkan crack bila sedang dibakar..makhluk ni akan mengembang sedikit masa tgh bakar..

siap! atas tu mmg nk bg cmtu ye..konon2 mcm snow..tak tau lg akibatnye ape tu..

sementara tunggu 50minit..yolk yg tidak digunakan haruslah dimanfaatkan..maka terhasillah scrambled egg..makan ngn sambal + roti..sodap gilo!

tada!!!!serabai gila rupa pavlova aku! haha..sepatutnya putih gebu..warna dia patutnya dari putih kepada cream je lepas bakar..akunya dh warna mcm hangit..tp x pahit! serius..rasa mcm lg sedap plak bhgn yg hangit tu sbb rasa caramel..bestt wooo....
(kira jadikla bg tukang masak amatur mcm aku nih..)

ada byk cara nk memakannya..boleh guna cream cheese topping/cream topping/cheese topping/ice-cream..aku pilih ice-cream sbb jimat! haha..yg penting tambah dgn buah2buahan yg lembut seloknya yg masam sket utk seimbangkan rasa masam-masam-manis-manis.. :)

jengjejeng..aku guna napotaleon ice-cream + peach in syrup..
boleh dihidang seperti ini!

dan juga seperti ini!

atau ini!

kemudian musnahkannya secepat mungkin..yummyy! ini lah menu minum petang hari ini merangkap dinner juga..sbb terlebih kenyang plak..sekiann..

Comments

Popular Posts